En konstant tilstedeværende følelse af ensomhed er en farlig følgesvend. Ensomhed forringer livskvaliteten og er en trussel mod helbredet. STU evalueringen dokumenterede, at der er en udbredt følelse af ensomhed blandt unge med særlige behov. Det gode er, at gennemførelse af en STU giver eleverne nogle redskaber, så de er bedre i stand til at snakke med andre mennesker og håndtere deres følelse af ensomhed.

Tekst og foto: Peter Christensen

”51 pct. af de elever, som har gennemført en STU oplever, at de er blevet meget bedre til at snakke med andre mennesker. Det samme gælder 40 pct. af dem der er i gang med en STU og 29 pct. af dem som har afbrudt et STU forløb. Ensomhed er en udbredt problematik, og evalueringen dokumenterer at unge på STU er mere ensomme end unge i befolkningen i øvrigt. Ensomheden er mindre under selve STU forløbet end efterfølgende”.

STU evalueringsrapport udarbejdet af Epinion for Undervisningsministeriet

Således var ordene i STU evalueringen, og derfor valgte Ligeværd.online at tage en smuk køretur på en frostklar morgen til uddannelsesstedet Tinnetgård Bo- og Erhvervsskole, der ligger midt i det jyske tæt ved Gudenåens udspring, for at tale med souschef Søren Raffnsøe Hultberg og eleverne Skov og Hans Nielsen.

En stor ensom dreng

– Da jeg kom på Tinnetgård var jeg vel bare en stor ensom dreng, fortæller eleven, der vil hedde Skov i artiklen og er på STU på linjen for landbrug og dyr.

Og netop dyrene giver ham ro. Det er tydeligt i hans omgang med hestene, som han viser stor ømhed, da han trækker dem ud til en fotografering. Og ømheden bliver gengældt. Det er det hestene kan. Ensomheden er hans makker, hestene hans venner.

De stiller ingen spørgsmål, mobber ikke og er bare, ja, et dyr med en positiv forventning om, at der skal ske noget godt.

Læs også: Ensomhed – så farligt som rygning

Skov er ved at blive udredt for evt. ADHD og udtrykker selv, at han har tankemylder.

– Jeg bærer altid rundt på en følelse af ensomhed, siger han.

Med ensomhedsfølelsen følger tristhed og oplevelsen af at være grundlæggende ked af det. Det er svært at sige, hvor ensomheden starter, men for Skovs vedkommende har han oplevet mobning og det at stå alt for meget alene.

– Min tid i folkeskolen var svær. Jeg er ordblind og havde svært ved det i skolen. jeg har skiftet skole 10 gange, fortæller han.

Skov har fået venskaber på Tinnetgård. Det ligger i tråd med evaluering af STU: De unge opnår under STU’en en trivsel, der svarer til befolkningen generelt.

Jakob spiller meget computer. Han har gennem spillene Farming Simulator og Euro Truck Simulator kontakt til andre unge. Han mener selv det medvirker til at udvikle ham.

– Vi spiller selvfølgelig spillene, men vi bruger det også til at snakke om de helt personlige ting. Om alt fra liv til død.

Læs også: Vi møder de unge der hvor de er

Når man har venner får man selvtillid

Hans Nielsen ved den store traktor i laden på Tinnetgård

Hans Nielsen er også i en STU på linjen landbrug og dyr. Modsat Skov er han mest interesseret i maskiner. Vi møder ham, da han kører rundt med en minilæsser. Den bliver hurtigt parkeret og han er klar til at tage en snak.

– Jeg var på en eller anden måde anderledes, og jeg fik en del tæsk i skolestarten, forklarer han.

Han havde ikke svært ved opgaverne i skolen, men han havde svært ved at få venner og mødte ensomheden. I 5. klasse vendte situationen for ham.

– Jeg meldte mig til en sommerlejr og blev så venner med dem, der hidtil havde mobbet mig i skolen.

Hans er født og opvokset i Grønland, men i 2010 flyttede familien til Danmark. Det var i starten af 9. klasse, og det blev en svær tid og et gensyn med ensomheden.

– Jeg havde svært ved at tale dansk, og fik ikke rigtig nogen venner. Jeg gik alene hjem efter skole hver dag, låste mig inde på værelset og havde ikke lyst til at tage initiativ til noget, erindrer Hans om den tid.

Han sætter ord på, hvad ensomheden betyder, ved at fortælle, hvordan han oplever sit liv, når ensomheden ikke er der.

– Når man får venner og nogen at være sammen med og betro sig til, får man også selvtillid, mere tro på sig selv og at man er noget værd for andre. Det giver mig energi, livsglæde og lyst til at tage initiativer.

I 2011 flyttede familien til Esbjerg. Efter en tid uden venskaber mødte han en gruppe andre grønlændere, men det var heller ikke rigtig godt, fordi gruppen lavede de forkerte ting og var et dårligt miljø. Til gengæld brød de i fællesskab den onde spiral af dårlige valg, og besluttede at de kun ville bruge deres penge på gode og sjove ting. Energien blev på den måde drejet over i ræs med gocart og ture i svømmehallen.

Efter en ulykke, hvor han væltede på en knallert, slog Hans sit hoved alvorligt. Det resulterede i en dropfod, og at han har svært ved at være i forsamlinger med mange mennesker. Så er han nødt til at gå væk.

Men Hans er nået langt i kampen mod ensomhed. Nøjagtig som Jakob trives han på Tinnetgård.

– Jeg har fået rigtig gode venner. Og så har jeg fået en sød kæreste, Stine, vi har snart 2 års dag, slutter Hans.

Rådgivning

Ligeværd støtter unge med særlige behov og deres forældre med råd og vejledning.

Kontakt ligelinie

Bliv en del af fællesskabet

Vær med til at gøre en forskel for børn, unge og voksne med særlige behov…

Ja tak - vis mig hvordan

Ligeværd

Vi hjælper dig og din familie med alt fra netværk til beskæftigelse