I sin tid på Munkegården blev Michael Østerberg Nielsen præsenteret for samværet og mulighederne i Unge for Ligeværd (UFL). Han holder stadig ved og er glad for at komme i den lokale UFL klub, UFL Lillebælt. 

Tekst: Peter Christensen 

– Det er dejligt, at når man træder ind i lokalet, så er man ligeværdige, og alle kan snakke med alle. Det er et rent ønske fra mig og fordi jeg har lyst at jeg kommer der. Der er ingen tvang, ingen der ringer og spørger hvor man bliver af. Det er kun ved fællesspisning, at de ringer for at finde ud af hvor mange der kommer, fortæller Michael om ånden og arbejdet i UFL Lillebælt. 

– Nogle gange er vi måske 8 og andre gange 15 på en klubaften. Det er vidt forskelligt. Vi har fællesspisning, der er et dejligt industrikøkken, og vi spiser sammen, hygger, snakker og spiller spil. Nogle gange har vi weekendture med overnatning. Vi har for eksempel været i Ribe, hvor vi boede på vandrerhjem, så sort sol og var en tur i Ribe Domkirke, og vi har været i Sønderborg ved Historiecenter Dybbøl Banke 1864, fortsætter han. 

En lille parade af soldater og borgere, som de vil have set ud ved slaget ved Dybbøl Mølle i 1864.

UFL Lillebælt holder til på Perronen, som er et kommunalt dagtilbud til udviklingshæmmede. Der er masser af lys, luft og god plads. Ind i mellem har klubben besøg af UFL Vejle, og de aftener er der fyldt godt op i lokalerne. 

Michael er født opvokset i Assens, men da han var færdig med sin uddannelse valgte han ikke at flytte tilbage til Assens. Han valgte at blive boende i Middelfart. Der er en UFL Klub på vej i Assens, alligevel spiller UFL Lillebælt sin helt egen rolle i beslutningen om at bosætte sig Middelfart. 

– Det er jo her, jeg har mine venskaber fra Munkegården, og jeg vil ikke flytte fra min omgangskreds. Hvorfor skulle jeg gøre det? Mange af dem er også medlem af UFL Lillebælt, forklarer Michael og sender denne anbefaling videre: – Det er bare med at blive medlem af UFL og komme ud og få nogle venskaber. Det er betyder rigtigt meget. 

UFL over hele landet 

UFL blev grundlagt i 1990 af forældre og fagfolk, som en udløber af Landsforeningen Ligeværd, som er organisation for forældre i Ligeværds paraply af organisationer. Baggrunden var de unges behov for socialt netværk. For eksempel ville de unge gerne bevare kontakten til dem, de kendte fra skoler og uddannelsessteder tilknyttet Ligeværd. UFL har 18 klubber fordelt over hele landet 

En scene fra skuespillet ved Historiecenter Dybbøl Banke 1864: Feltlægen, som får sig en lille opstrammer, og sygeplejersken efter endnu en operation under slaget ved Dybbøl.

– Michaels forklaring passer præcist til en af årsagerne til, at UFL i sin tid blev stiftet, fortæller Kirsten Buch, som er vejleder og sidder i UFL’s bestyrelse på landsplan. 

– Unge med særlige behov har ofte svært ved at bruge allerede eksisterende tilbud. De har svært ved at finde tilbud der passer til dem, og ofte er det svært for dem selv at skabe et socialt netværk. Der er UFL et helt særligt og berigende tilbud til dem. 

UFL er en upolitisk organisation for unge med særlige behov, herunder unge med boglige problemer. UFL har klubber for unge fordelt over hele Danmark. De fungerer som lokalforeninger under UFL. 

UFL arrangerer også landsdækkende aktiviteter for foreningens medlemmer. Aktiviteterne kan være: 

  • At holde kurser for unge for at hjælpe til større selvværd, oplysning, kreativitet og virkelyst 
  • At arrangere weekend-træf, rejser og andre fritidsoplevelser 
  • At styrke det sociale og kulturelle samvær med ligestillede 
  • At oprette lokalforeninger og mødesteder så medlemmerne kan få mulighed for en aktiv fritid med ligestillede overalt i landet. 
  • At oplyse om de unges vilkår og vanskeligheder 

UFL har deres egen hjemmeside, hvor du blandt andet kan finde information om de mange lokale foreninger og deres aktiviteter: www.ufl-ligevaerd.dk 

Rådgivning

Ligeværd støtter unge med særlige behov og deres forældre med råd og vejledning.

Kontakt ligelinie

Bliv en del af fællesskabet

Vær med til at gøre en forskel for børn, unge og voksne med særlige behov…

Ja tak - vis mig hvordan

Ligeværd

Vi hjælper dig og din familie med alt fra netværk til beskæftigelse