Aalborg er kendt som en by med fest i gaden. Jomfru Ane Gade vel at mærke. Har man været i byen i Aalborg i en weekend, har man nok også været igennem den nordjyske festgade nr. 1.

Man har måske også oplevet, at den megen fest og natteliv i gaden, kan være svær at overskue.

Fest og mange mennesker, kan være en udfordring i sig selv, hvis man er en ung med særlige behov. Derfor kan det være svært at få mulighed for at more sig på sine egne betingelser, hvis man har udfordringer med at være mellem mange fremmede mennesker.

Det har man gjort noget ved i Aalborg. En gruppe seksualvejledere har i samarbejde med en lokal diskotekejer skabt et særligt festtilbud til unge med særlige behov.

”Det kom sig egentlig af, at vi havde nogle seksualvejlederkolleger i Kolding der startede på at lave fester der. Men Aalborg er jo Danmarks festby, så vi tænkte, at der naturligvis også skal være fester til unge med særlige behov her. Unge med kognitive udfordringer har jo også lyst til at være sammen med venner, more sig og finde en kæreste, lige som alle andre unge har. Men det kan være meget svært at begå sig et heftigt natteliv” fortæller Marlene Qvist Simoni, der sammen med 5 andre seksualvejledere har startet fester for unge med særlige behov.

”Først havde vi egentlig ikke tænkt på Jomfru Ane Gade, som det sted de skulle holdes. Det virkede lidt vildt. Men de viste sig, at der var en diskoteksejer, der selv havde gået på en folkeskole, hvor de havde specialtilbud til mennesker med særligt behov. Han var bare klar til at være med til det. Så vi kunne låne diskoteket gratis indtil kl. 23. Han får så mulighed for at tjene på salget af drikkevarer. Da vi først fik diskoteket som samarbejdspartner, så kørte det. Og så var det jo bare at skabe kontakt til STU’er og specialskoler, lave plakater og sprede rygtet”, fortæller Marlene.

”Vi har helt bestemt skabt en succes for de unge. Både de unge og vi er ofte helt høje, når vi går hjem efter en festaften. Den glæde, man får af at lave de fester, kan slet ikke beskrives. Forældrene er også glade for, at deres unge har et trygt sted at gå i byen. For nogle forældre, kan det være svært at slippe de unge løs. Flere af de unge bliver afleveret af deres forældre, men forældrene kommer ikke ind, selvom de kan være meget interesserede i at se, hvad der foregår. Men festen er de unges, og forældrene må pænt blive udenfor. Og som udgangspunkt har de unge heller ikke pædagoger med. De må holde en friaften, eller gå ud at spise, mens de unge fester. Nogle af de unge vælger at blive, når der bliver lukket op for andre kl. 23. Andre er trætte og tager hjem, men det er bare så kæmpe stort for både unge og deres forældre, at der er den her mulighed for at gå i byen i Jomfru Ane Gade”.

I Aalborg arrangeres der 4 fester for unge med særlige behov om året. Der findes lignende fester for unge med særlige behov i andre byer, blandt andet i Roskilde, Kolding og Hjørring.

Vi står klar til at hjælpe

Ligeværd støtter unge med særlige behov og deres forældre med råd og vejledning.

Kontakt ligelinie

Bliv en del af fællesskabet

Vær med til at gøre en forskel for børn, unge og voksne med særlige behov…

Ja tak - vis mig hvordan

Ligeværd

Vi hjælper dig og din familie med alt fra netværk til beskæftigelse