Hjemmebag, kaffe, spil, julekreationer, planlægning og udflugter, nye venskaber og bare den vigtige mulighed for at vende sine glæder og udfordringer med venner og vejledere. 

Tekst: Peter Christensen 

Det var en mildest talt regnfuld aften, da jeg kørte ad motorvejen til Herning. Destination Vestervangsskolen. Egentligt troede jeg bare, at jeg bevæbnet med blok og kamera skulle til UFL Herning og Ikast-Brande for at tale med Jonas Lange, der havde gennemført en maraton. Jeg endte med blokken fuld af store og små historier og informationer om de unge i klubben. 

Tine Lange, mor til Jonas lange, og marie Cecilie Nielsen ved bordet med julepynt.

Du skal også lige snakke med Denis 

Vi sidder ved et af bordene, Jonas Lange, løbetræneren Jørgen Kristensen og jeg, og taler om den store bedrift det er at gennemføre en maraton. Vi taler om at sætte sig et mål, om den lange tid med træning, om den rigtige kost, om kriser undervejs og den berusende følelse af at have gennemført og nået sit mål. 

– Du skal altså også lige tale med Denis, hvisker Inge Marie Winther, vejleder i klubben, i mit øre. 

Denis Prce er 20 år. Han spiller i Skjern Håndbold. Han har spillet håndbold siden han var 12 år. 

Special Olympics er en verdensomspændende organisation, der udvikler idræt for mennesker med udviklingshandicap. Special Olympics World Summer Games 2015 i Los Angeles er et kæmpe arrangement med 7000 deltagere fra hele verden. 

– I august var jeg til landsholdssamling sammen med 16 andre spillere. 10 af os blev udtaget til det danske hold. Jeg glæder mig rigtig meget til rejsen og til at opleve og deltage i det store arrangement, fortæller Denis Prce, som får støtte af forældrene til rejsen, men han skal også ud at søge sponsorer til at finansiere det store sportseventyr i Los Angeles. 

– Jeg spiller venstre back. Jeg scorer mange mål på langskud og kontra. Jeg er hurtig, siger Denis som glæder til at banke bolden i modstandernes netmasker i Los Angeles. Denis regner med at hele familien med på turen. 

… og også Martin 

Blandt de 7000 sportsfolk i Los Angeles kan han støde på et kendt ansigt fra UFL Klubben. Martin Jakobsen, 29 år, skal også til Special Olympics. Martin skal deltage i ridekonkurrencerne. 

– Jeg har altid været glad for heste og har redet siden jeg gik i børnehave, siger Martin, der rider hver mandag. 

Han fortæller, at Rideholdet til Los Angeles er blevet udtaget via to ridelejre på Sjælland og to i Jylland, hvor rytternes rideevner og evner til at fungere sammen er blevet vurderet, da der er tale om en holdkonkurrence. 

– Vi skal konkurrere i både dressur og forhindring. Vi er fire ryttere, der skal afsted, fortæller Martin. 

Heidi Nowack, en af de unge frivillige i klubben, og Steffen Jespersen, medlem af UFL.

Hygge og aktivitet  

Mens jeg har talt med Jonas, Denis og Martin hygger klubmedlemmerne om bordene. 

Et par grupper spiller spil ved hver deres bord, ved et tredje bord kreerer de foldede juletræer og atter andre hyggesnakker, knytter et tæppe eller broderer et billede. 

Jeg tanker op af det gode hjemmebag og et glas sodavand og får en kort snak med overlæge Palle Nielsen, Holstebro Sygehus, om nye regler for sterilisation. 

De nye regler trådte i kraft den 1. september. De betyder, at unge mellem 18 og 25 kan henvende sig til deres egen læge ved ønske om sterilisation. Hidtil har man skullet være 25 år for at sterilisation kunne komme på tale. Med de nye regler kan lægen henvise til en samtale med den speciallæge på et sygehus, som i givet fald skal foretage en sterilisation. Efter samtalen følger en reflektionsperiode på et halvt år, så man er sikre på, at den unge har tænkt konsekvenserne igennem og en sterilisation ikke er en impulsiv handling. 

– Det er nogle nye regler, som det er vigtigt de unge, og måske også deres forældre, skal have kendskab til, bliver vi enige om. 

UFL skaber venskaber 

– Vi mødte hinanden efter en tur til en klatreklub. Senere spillede vi pool, snakkede og fandt ud af, at vi faldt godt i hak og udvekslede mobilnumre, fortæller 24 årige Kim Kirk og 25 årige Simon Bisgaard. 

Kim bor i et lille hus i Videbæk. Han har en VW Up. Simon bor i en lejlighed i Herning. Han har en Seat Altea. Bilerne er et omdrejningspunkt. Det er en lidenskab, de har til fælles. Kim arbejder på et busværksted som ”alt mulig mand”. Simon er chauffør ved en autoophugger. 

– Vi elsker begge at rode med biler, fortæller de med store smil i ansigterne. 

Kim er tilflytter og stod uden netværk og venner. Indtil han mødte Simon i UFL. Siden arrangerede de en tredages kanotur på Gudenåen fra Bjerringbro til Randers. En strækning på godt 50 kilometer med tre stop undervejs, hvor vennerne slog telt op, lavede mad og fik sig en øl. Hygge og venskab trives bare ualmindeligt godt med en kano- og telttur. I hverdagen mødes de cirka en gang om ugen. Nogle gange går de ud og spiller pool og får sig øl. Andre gange er det hygge hos Kim eller Simon. Og så mødes de selvfølgelig i UFL Herning og Ikast-Brande. Denne aften spiller de ludo. 

De beskriver hinanden med disse ord: 

– Simon vil gerne snakke. Han er sjov og udstråler glæde, beskriver Kim sin ven. 

– Uha. Det var straks værre, siger Simon med et grin, men det er lidt det samme. Vi har det sjovt og griner sammen, og så kan vi begge lide at skrue i biler. 

Hygge og venskab trives også ualmindeligt godt på en klubaften i UFL. 

Kim Kirk og Simon Bisgaard er gode venner. De elsker begge at skrue i deres biler.

Rådgivning

Ligeværd støtter unge med særlige behov og deres forældre med råd og vejledning.

Kontakt ligelinie

Bliv en del af fællesskabet

Vær med til at gøre en forskel for børn, unge og voksne med særlige behov…

Ja tak - vis mig hvordan

Ligeværd

Vi hjælper dig og din familie med alt fra netværk til beskæftigelse