Med driftige mennesker, der ser mulighederne når de er der, og et engageret lokalsamfund, er det ellers lukkede Mou Hotel, blevet både en tidslomme og et samlingspunkt i den lille by Mou. 

Tekst og foto: Peter Christensen 

Fra man står ude foran den smukke bygning til man går ind i foyeren på Mou Hotel, er den første tanke, -at her ligger en tidslomme. Det er en bygning og lokaler af en type, hvor man godt kunne se familierne Varnæs og Skjern sidde og hygge sig i møblerne, hvis man lige vifter den detalje bort, at de boede i Korsbæk og ikke Mou. 

Her er gennemført rart at være, både på grund af lokalerne og på grund af personalet, som også indbefatter unge med særlige behov, der gør alt hvad de kan for at få gæsterne til at føle sig velkomne og godt tilpas. De gør sig bare rigtig meget umage. For undertegnede åbenbarede Mou Hotel sig som en lille perle, 10 minutters gang fra Limfjorden og tæt på naturoplevelserne i Vildmosen. 

– Under renoveringen har vi været meget tro mod stilen i det gamle hotel, der er opført i 1900. Vi har ønsket at skabe en tidslomme. Hotellet har kæmpe betydning for lokalsamfundet. Det er et historisk og lokalt samlingspunkt, og mange af de lokale har gennem tiderne, mødt deres kommende ægtefælle til kro bal, samt holdt barnedåb, konfirmationer og bryllupper her på hotellet. Der er rigtigt mange følelser forbundet med Mou Hotel, forklarer Susanne Talbot, på vores rundtur. Krostuen, det store festlokale, til køkkenregionerne og til de meget hyggelige værelser på 1. Sal. 

– Vi har restaureret Hotellet med lokale håndværkere, STU eleverne har også været med i alle faser. Det var vigtigt for os. De skal kunne sige, Yes – det har jeg været med til at lave. 

Neuropædagogik 

På vores rundtur fortæller hun også lidt om pædagogikken på stedet og på Lille Vildmose Produktionsskole i det hele taget. 

– Vi har en neuropædagogisk tilgang til eleverne, og de fleste medarbejdere er enten uddannet eller efteruddannet i neuropædagogik. På den måde sikrer vi, at vi har en fælles tilgang og indgangsvinkel til eleverne, og vi har et fælles sprog, som alle ansatte kan arbejde med og forstår, forklarer hun. 

Målet med neuropædagogik er at skabe og fremme elevernes kompetencer via helhedsorienteret og handlepræget pædagogik. Neuropædagogik er helhedsorienteret og skal styrke eleven, eller borgeren for den sags skyld, i sine funktioner, øge selvhjulpethed, øge de sociale kompetencer og give en bedre forståelse for både egen og andres situation. Neuropædagogikken er den fælles og tværfaglige forståelse på Lille Vildmose Produktionsskole. 

Forpligtende fællesskab 

Mou Hotel er et ”træningshotel” med fokus på uddannelse og undervisning af elever. 

– Vi arbejder meget med forpligtende arbejdsfællesskaber. Altså, at de unge er en del af en fælles opgave, hvor der er brug for alle og det de kan, og det er vigtigt at alle tager del i det fælles ansvar, forklarer Susanne Talbot, mens vi taler over en fornem frokostanretning med fiskefrikadeller, hjemmerørt remoulade, bagt tomat, lækker rissalat og et par skiver rugbrød. Fornemt serveret efter alle tjenerlovens paragraffer af Mark, en af PBE- eleverne på hotellet. 

– Og det er der rig mulighed for på hotellet, hvor alle er vigtige i at få en fælles arbejdsdag til at fungere, så vi kan drive hotellet og tage mod de kunder, der kommer her til fester, møder, aftensmad eller til en kop kaffe og kage om eftermiddagen. Det er så autentisk, som det overhovedet kan blive. Det er vigtigt for de unge, der ellers ikke ville kunne tage en uddannelse. 

De mange opgaver i at drive et hotel åbner muligheder for elever, der gerne dygtiggøre sig og uddanne sig som kok, køkkenassistent, økonoma, rengøringsassistent, tømrer, pedel, serviceassistent og receptionist. 

I køkkenet arbejder STU elev, Rasmus Christensen. På vores tur gennem køkkenet veksler jeg lige kort et par ord med ham. 

– Jeg har hjulpet med at bage og lave mad i dag. Når jeg er færdig på skolen, vil jeg gerne arbejde i et bageri, fortæller han. Rasmus, der er 21 år, bor nu alene i udslusningsbolig. 

– Jeg er rigtig glad for at være her. Det er afvekslende, vi arbejder godt sammen, og der er også plads til drillerier og at have det sjovt. 

Lokalt engagement 

Det har været vigtigt for Susanne Talbot og Lille Vildmose Produktionsskole, at Mou Hotel skulle blive en form for kulturhus i det lokale samfund. Derfor har det været væsentligt, at Mous foreninger blev inddraget i skolens arbejde på Hotellet. Lokalsamfundet skal have glæde af Hotellet til høstfest, julebal, møder, kaffe i forbindelse med begravelse, kurser, konferencer, kunstudstillinger og alt der i mellem.​ 

– Vi har brugt lokale håndværkere, vi har inddraget Mous borgere og fået god opbakning til at drive hotellet. Mange af de møbler vi har på hotellet, både i de store lokaler og på værelserne, er givet videre til os af de lokale borgere. De er meget engageret i, hvordan det går med Deres Hotel, siger Susanne Talbot. 

 På vej ud af Hotellet noterer jeg mig skiltet foran: 

Krobal som i 70’erne på Mou Hotel 

Krobal er en tilbagevendende begivenhed på Mou Hotel, denne aften spiller McKinley og Bulls Eye op til dans og glade dage. Billetten til krobal indbefatter entre, middag og natmad. Der er godt 300 pladser. Der skal nok blive gang i den på Mou Hotel. 

Rådgivning

Ligeværd støtter unge med særlige behov og deres forældre med råd og vejledning.

Kontakt ligelinie

Bliv en del af fællesskabet

Vær med til at gøre en forskel for børn, unge og voksne med særlige behov…

Ja tak - vis mig hvordan

Ligeværd

Vi hjælper dig og din familie med alt fra netværk til beskæftigelse