Arbejdet er ikke forbi, når unge kommer i job efter STU. At fastholde de unge i jobbet kræver en stor forebyggende indsats, som STU-stederne kan løfte. En altafgørende og dybt nødvendig indsats, som sikrer, at de unge bliver på arbejdsmarkedet ifølge arbejdsgivere.

Bag de selvkørende gardiner i Garant Gardiner i Skjern gemmer der sig en solstrålehistorie. Hvert kvarter i åbningstiden kører gardinerne op og ned ad sig selv, og det er godt for forretningen, fortæller butikkens indehaver Christian Sørensen.

”Det giver kunderne den oplevelse, at man står og snakker og pludselig kører gardinet. Så får de jo interesse for, hvad det er for noget,” siger han.

Men de motordrevne gardiner var aldrig blevet selvkørende, hvis Garant Gardiner ikke havde taget den tidligere STU-elev Dennis Mastrup i arbejdsprøvning i oktober 2021.

”Det er noget, han har stået og fikset. Han går og lurer nogle ting, som vi andre ikke ser, og han er utrolig fiks til IT,” siger Christian Sørensen, som i marts 2023 ansatte Dennis i fleksjob 16 timer om ugen.

Og historien om de selvkørende gardiner illustrerer den udvikling, Dennis har gennemgået siden første dag i Garant Gardiner, fortæller hans kollega Bjarne Thomsen.

”Til at starte med var det sådan lidt, hvad skal vi nu sætte ham til? Vi var bekymrede for, om han blev en hæmsko. Men nu bidrager han faktisk. Han er en ressource ligesom alle os andre,” siger han.

Og det i en grad, hvor Dennis er blevet uundværlig for forretningen.

”Vi planlægger jo Dennis ind i de opgaver, vi har. Så hvis han er syg en tirsdag eller en torsdag, så er vi jo på den, fordi der er han en ressource ligesom alle os andre,” siger Bjarne Thomsen.

 

Joballiancens fortjeneste

Kun 7% af alle STU-elever kommer direkte videre i job efter STU, og derfor er solstrålen i Dennis Mastrups historie, at han er kommet i job på trods. Men hans forudsætninger var også bedre end hans ligesindede.

Igennem sin STU på Erhvervsskolen Vestjylland var han nemlig med i Joballiancen. Et projekt, som skal sikre bedre overgange for unge mellem STU og beskæftigelse, og som beskrevet her i magasinet har vist gode resultater.

Et af de centrale elementer i Joballiancen er, at STU-stedet skal hjælpe den unge med at finde et job og hjælpe virksomheden med at skabe de bedst tænkelige vilkår for at lykkes med ansættelsen. Og den måde at arbejde på har været udslagsgivende, mener Christian Sørensen.

”Det her kunne ikke lade sig gøre uden Erhvervsskolen Vestjylland. De er der 24/7. Jeg har haft samtaler om aftenen og tidligt om morgenen, hvis der var noget, jeg skulle vide om, hvad vi gør her,” siger han.

Også hos Bitzer Electronics i Sønderborg har man gode erfaringer med at ansætte unge med særlige behov igennem Joballiancen. Siden 2019 har afdelingen virksomheden ansat to unge mænd med autisme, og heller ikke de ansættelser kunne have lade sig gøre uden Joballiancen, fortæller Dalia Kitaviciute, som er teamleder i ’Test Automation Team’

”Det ville være langt mere vanskeligt uden Janni (jobforløbsvejleder, red.) fra AspIT, og i mange tilfælde ville det ikke ende som en succeshistorie. AspIT har stor erfaring og viden og kender de unge godt, og det, der for os er en udfordring i forhold til unge med autisme, er almindeligt for dem. De har allerede løsninger klar, som de kan sætte op med det samme,” siger hun.

Det kræver noget særligt af en virksomhed at ansætte unge med særlige behov, fordi selv de mindste udfordringer kan synes så uoverkommelige, at den unge bliver væk fra den ene dag til den anden.

”Et eksempel er, at vi på et tidspunkt skulle flytte kontor. Det kan være en stor udfordring for folk med autisme, men AspIT hjalp os til at lave nogle forebyggende tiltag, så flytningen gik glat for de unge,” siger Dalia Kitaviciute.

”Det betyder, at begge de unge er virkelig glade for at være flyttet over i de nye bygninger, og det er takket være AspIT.”

 

Et lys i hverdagen

Der er en faderlig varme i Christian Sørensens stemme, når han taler om Dennis. Og det mærkes lige så tydeligt hos Bjarne Thomsen, at Dennis Mastrup er en skattet kollega. Sidstnævnte fortæller, at Dennis ”i starten var meget indelukket og ingenting sagde”, men han er ”gået igennem en rivende udvikling” i sin tid i butikken. Det er Christian Sørensen enig i.

”Han er et plus i hverdagen. Det er et lys, der kommer her hver tirsdag og torsdag og bidrager og er en dygtig medarbejder. Han bidrager positivt til stemningen ved kaffe- og frokostbordet og kommer med nogle nye ting og nogle gode vitser,” siger han.

”Men det er jo kun gået sådan, fordi jeg har lært hans udfordringer at kende. Det er Erhvervsskolen Vestjylland, der har lavet grundarbejdet.”

Når Joan Dejgaard hører det, så bliver hun glad. Hun er er socialrådgiver og praktikansvarlig ved Erhvervsskolen Vestjylland, og sammen med sine kollegaer har hun fulgt Dennis, siden han startede på STU.

”Det er vildt, at han er nået dertil. Dennis startede ret sent på STU og inden da var han i jobcentersystemet i lang tid, uden man fandt ud af, hvad han skulle. Vi har også haft nogle praktikker, som ikke fungerede. Fordi Dennis er dygtig til mange ting, men hvis tingene ikke giver mening for ham, så kan han ikke drive sig selv ud ad døren,” fortæller hun.

Derfor er Dennis ifølge Joan Dejgaards vurdering også en af de mange unge, der ville risikere ende uden for arbejdsmarkedet, hvis han ikke havde fået hjælp igennem Joballiancen. Med tanke på, at Dennis maksimalt havde været det samme sted to måneder, inden han landede hos Garant Gardiner, er hans arbejdsgiver da også stolt over, hvordan det er gået.

”Vi synes jo, det er en sensation, at han har været her halvandet år nu,” siger Christian Sørensen.

Også hos Bitzer Electronics har de to unge udviklet sig i deres tid i virksomheden, fortæller Dalia Kitaviciute. Den ene er gået fra en deltidsstilling til en fuldtidsstilling med effektivitet på 100%, og den anden arbejder 30 timer om ugen med en effektivitet på 30%. Selvsagt er det en succes for de to unge, men ifølge Dalia Kitaviciute er det også en kæmpe fordel for Bitzer at have dem med på holdet.

”Det er en af vores forretningsværdier at sammensætte hold med stor diversitet i forhold til kultur, køn, alder og neurodiversitet. Jeg tror, det gør os til en stærkere enhed at have folk på holdet med forskellige udgangspunkter og syn på opgaverne,” siger hun.

Rådgivning

Ligeværd støtter unge med særlige behov og deres forældre med råd og vejledning.

Kontakt ligelinie

Bliv en del af fællesskabet

Vær med til at gøre en forskel for børn, unge og voksne med særlige behov…

Ja tak - vis mig hvordan

Ligeværd

Vi hjælper dig og din familie med alt fra netværk til beskæftigelse