Uansvarligt prispres på STU i Aalborg

Der forhandles økonomi i næsten alle kommuner i disse dage. Og mange steder føres sparekniven endnu engang over specialområdet. I Aalborg kommer til det at gå ud over Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU), hvis man skal forstå det sparekatalog, der er udgivet op til budgetforhandlingerne.

I kataloget foreslås det, at der lægges et loft over, hvad et STU-forløb må koste. Det kaldes et politisk fastlagt udgiftsloft.

Besparelser på 37 %

Loftet skal være på 12.000 kr. pr. elev/mdr. Det svarer til 144.000 kr. om året for et STU-forløb. Til sammenligning viser den analyse, som Undervisningsministeriet fik lavet i 2017, at kommunernes gennemsnitlige udgift per elev i 2016 var 228.509 kr. I den sammenligning ligger det foreslåede loft i Aalborg 37% under den gennemsnitlige udgift per elev.

Det har meget berettiget givet anledning til bekymring i Nordjylland. Forældre frygter for deres unges uddannelsesforløb. De frygter, at STU-stederne ikke vil kunne levere særligt tilrettelagte forløb, som de unge har behov for, når det skal gøres til discountpris.

Ligeværd deler denne bekymring. Men ser også et mere vidtrækkende og skræmmende perspektiv, hvis Aalborg kommune gør alvor at sparekatalogets truende forslag. For med det forslag, gør Aalborg kommune prisen på STU-forløbet til det primære kriterium for tildeling af uddannelsessted. Og det, som egentlig ifølge loven skulle være det primære, at uddannelsesindhold og uddannelsessted skal passe den unges ønsker, behov og muligheder, er dermed gjort til et sekundært parameter.

STU på vej til at blive ren opbevaring

Ligeværds alvorlige bekymring fik i sidste uge Esben Kullberg til at sende et brev til medlemmerne i Aalborg kommunes beskæftigelsesudvalg. Læs brevet til Aalborg kommune

I brevet giver han blandt andet udtryk for, at et prisloft som det, der er foreslået, er uansvarligt og risikerer at reducere STU-uddannelsen til ren opbevaring. Han giver desuden udtryk for, at det efter hans opfattelse ikke er i overensstemmelse med loven at sætte hensynet til den kommunale økonomi før hensynet til den unges ønsker og behov.

Byrådet i Aalborg kommune har 2. behandling og endeligvedtagelse af Budget 2020-2023 i dag mandag d. 4. november.

Læs brevet til Aalborg kommunes beskæftigelsesudvalg.

 

Rådgivning

Ligeværd støtter unge med særlige behov og deres forældre med råd og vejledning.

Kontakt ligelinie

Bliv en del af fællesskabet

Vær med til at gøre en forskel for børn, unge og voksne med særlige behov…

Ja tak - vis mig hvordan

Ligeværd

Vi hjælper dig og din familie med alt fra netværk til beskæftigelse