Hvad kan du gøre for at minimere risikoen for at svindlere hæver penge på dine konti? Og hvad kan du gøre, når skaden er sket? Borgervice.dk er et godt sted at begynde.

Den seneste tid har der i pressen været fokus på unge med særlige behov, der har været udsat for identitetstyveri og er blevet svindlet for store summer.

I en af sagerne, der har været bragt i Roskilde Avis opdager en mor et massivt overtræk på sin 22-årige datters bankkonto. Datteren ligner en helt almindelig lyshåret pige, men hun er lettere retarderet efter problemer under fødslen, hvor hun fik for lidt ilt.

Datteren var blevet udsat for et identitetstyveri, hvor en ung mand havde franarret hende personlige oplysninger og NemID. Med de oplysninger opretter han et kreditkort i datterens navn og hæver på hendes konto.

I alt når han at hæve 450.000 på datterens konto. Politiet efterforsker sagen mod manden, der i en sms nærmest har erkendt at have bedraget datteren: ”Og ja, jeg tog røven på hende, fordi jeg hade brug for at løse min problem. Og hun gjorde det pga hun kunne lide mig”.

Blev ejer af en bil

I en anden sag bliver 38-årige Michael Plummer i Jyllinge nær Roskilde, der er spastiker, franarret sine personlige oplysninger, NemID og kode af udspekulerede svindlere, der udgav sig for at være fra politiet.

Michael Plummer, der ikke selv har kørekort, blev efterfølgende, ejer af en bil. Svindlere havde bl.a. brugt hans oplysninger til indkøb af en bil. Med indkøb af bilen, reparation, ny motor og omlakering af bilen og andre indkøb havde svindlerne i løbet af fire dage brugt 100.000 af Michael Plummers opsparing.

Se her indslag i TV2 om Michael Plummers sag

Hvad kan du gøre?

Hjemmesiden Borgerservice.dk er et godt sted at begynde hvis man vil mindske risikoen for at blive svindlet og udsat for identitetstyveri.

Går du ind på kreditvarsel får du mulighed for at oprette en kreditvarsel på dit cpr.nr.

Kreditadvarsel markerer til virksomheder, at du advarer mod at oprette lån og kredit i det navn, så de kan være særligt opmærksomme på om andre misbruger din identitet til at oprette lån og kreditter. På den måde kan konkrete tilfælde af identitetsmisbrug forhindres.

En virksomhed afgør selv om den ønsker at modtage besked om kreditadvarsel fra CPR, men virksomhederne har også tab i forbindelse med identitetstyveri, så det er også i deres interesse.

Du skal selv indsætte markering om kreditadvarsel i CPR via selvbetjening på Borgerservice.dk. har du svært ved selv at gøre det, kan du helt sikkert få hjælp af dine forældre, en vejleder i din klub eller du kan få hjælp på kommunens borgerservice. Du skal være fyldt 15 år for at indsætte en kreditadvarsel i CPR.

Jonas udsat for truende svindlere

Jonas Dahl Pedersen er autist. Han har svært ved sociale relationer og har svært ved at aflæse mennesker og deres intentioner.

Han blev lokket og truet til at indkøbe en iPhone, som svindlerne kunne sælge videre, og til at oprette et hurtigt kviklån på 29.000.

Jonas turde ikke sige nej til svindlerne, fordi de truede ham og gjorde ham bange, men han kontaktede sin far, Bjarne Dahl Pedersen, og fortalte hvilken situation har var havnet i.

Bjarne tog hurtigt affære og samme dag blev alle konti og NemID spærret. Kviklånet, som ville have kostet Jonas 100.000 at tilbagebetale, blev gud ske lov stoppet, inden Jonas skrev under på lånet. Sagen blev anmeldt til politiet, og Jonas venter på en afgørelse, så han måske også kan slippe ud af aftalen om iPhonen, og forretningen sender erstatningskravet til svindlerne i stedet for Jonas.

Det kan desværre blive en lang ventetid for Jonas, da svindlerne bliver undersøgt i forbindelse med 55 sager.

Jonas Dahl Pedersen og hans far siger i den forbindelse:

– Bliver man udsat for svindlere skal man ikke være flov. Det er vigtigt, at man med det samme fortælle det til forældre eller en vejleder, hvis man er medlem af en UFL klub. Husk altid at personlige oplysninger som cpr.nr., NemID og kode er helt personlige. Dem skal man aldrig udlevere hverken nettet eller direkte til en person med mindre man bliver truet. Og lad være med at blive venner på Facebook med personer du ikke kender eller har mødt i virkeligheden, som måske vil forsøge lokke oplysninger ud af dig.

Hvis skaden er sket

Er du ulykkeligvis blevet offer for identitetstyveri er Borgerservice.dk også et godt sted at anvende ud over at du hurtigst muligt skal henvende dig til politiet og din bank.

Under offer for identitetstyveri får du råd og vejledning om hvad du skal gøre. Du bliver guidet til, hvordan du kan spærre dit NemID og din adgangskode. Du bliver ligeledes guidet til hvad du skal gøre, hvis du har mistet dit sundhedskort, pas, kørekort og forskellige typer af kreditkort.

Igen, har du problemer med at læse teksten og udføre det du skal, så få hjælp fra dine forældre eller en vejleder fra din UFL klub. HUSK: Har du været udsat for identitetstyveri er det ikke flovt. Du har været udsat for et skrupelløst overgreb.

Øvrige links angående identitetstyveri:

Anbefalinger fra Politiet

Forbrugerrådet Tænk

Rådgivning

Ligeværd støtter unge med særlige behov og deres forældre med råd og vejledning.

Kontakt ligelinie

Bliv en del af fællesskabet

Vær med til at gøre en forskel for børn, unge og voksne med særlige behov…

Ja tak - vis mig hvordan

Ligeværd

Vi hjælper dig og din familie med alt fra netværk til beskæftigelse