Når børn oplever ufrivilligt skolefravær kan gode råd være gratis

Da Idas datter kom i ufrivilligt skolefravær, oplevede hun, at det var svært at finde gode løsninger. Derfor kontaktede hun Ligeværds gratis juridiske og socialfaglige rådgivning Ligelinie, som hjalp hende videre.

Af Lasse Mors

Stigende mistrivsel førte til mere og mere ufrivilligt skolefravær, da Idas 14-årige datter, Josefine, efter sommerferien 2022 begyndte at få det dårligt mentalt.

”Det gik godt på hendes skole, men så stoppede en af hendes venner, og der blev skiftet ud i personalet, og så fik hun det langsomt dårligere,” fortæller den 44-årige mor fra Nordsjælland, som ønsker at være anonym af hensyn til sin datters sag.

Josefine har ADHD og atypisk autisme og gik dengang på en specialskole. Men i marts 2023 blev hun sygemeldt fra skolen og har ikke været afsted siden.

Hjælp til rettigheder og god dialog

Som de fleste forældre til skolebørn med ufrivilligt skolefravær ønsker Ida, at hendes datter skal i skole igen, men at det skal være i et skoletilbud, der kan imødekomme hendes behov. Da hun oplever, at sagen står stille, ringer hun til Ligelinie og beder om hjælp til, hvordan hun kan gå videre, så hendes datter kan få den rette hjælp.

”De hjælper mig med de juridiske rettigheder og giver mig idéer til, hvordan jeg kan formulere mig, og hvad jeg kan lægge vægt på i dialogen med lærerne.”

Det kan nemlig hurtigt blive følelsesladet for forældre, når det handler om børn i mistrivsel. Og selvom det er forståeligt, så er det måske ikke altid den bedste strategi til at nå målet.

”Man skal holde en god tone og sige, hvem gør vi det her for? Vi gør det jo for barnet. Man kan blive så sur, som man vil, men det nytter ikke. Det gælder om at gøre det på den bedste måde og holde sig kortfattet i sine formuleringer og kun sige det, der er relevant,” siger hun.

Tilbage til start

I skrivende stund er Josefines sag med Idas ord sat tilbage til start. Hun skal genudredes, og Ida har svært ved at se, hvornår datteren kan komme i skole igen. Alligevel er hun glad for den hjælp, hun har fået i Ligelinie.

”Hvis jeg ikke havde fået rådgivning, så tror jeg ikke engang, vi var kommet til netværksmødet endnu. Så jeg har fået modet til at arbejde videre,” siger hun.

I Ligelinie sidder Mette Thorup som en ud af to rådgivere. Hun har tavshedspligt og udtaler sig derfor ikke om enkeltsager, men opfordrer andre forældre til at ringe, hvis de har brug for hjælp.

”Vi tilbyder juridisk og socialfaglig rådgivning til forældre, der står i lignende situationer. Vi får mange henvendelser på inklusions- og stu-området.”

Ida og Josefine er anonyme. Ligeværd er bekendt med deres identitet.

NB: Siden offentliggørelsen af denne artikel, har Josefine fået tilbudt et skoletilbud på den ønskede dagbehandlingsskole. Der er opstartsmøde med skolen ultimo februar. Josefine har været hjemme fra skole siden 2023.

”Vi var aldrig kommet så langt uden rådgivning og sparring fra Ligelinie. Det gav os viden, mod og motivation til at blive ved. Vi får helt sikkert brug for Ligeværd igen,” siger Ida.

Brug for rådgivning?

Kontakt LigeLinie

Tlf.: 22 34 30 13
Mail: ligelinie@ligevaerd.dk

Åbningstider

Mandag fra kl. 9-12
Onsdag fra kl. 13-15.30

Rådgivning

Ligeværd støtter unge med særlige behov og deres forældre med råd og vejledning.

Kontakt ligelinie

Bliv en del af fællesskabet

Vær med til at gøre en forskel for børn, unge og voksne med særlige behov…

Ja tak - vis mig hvordan

Ligeværd

Vi hjælper dig og din familie med alt fra netværk til beskæftigelse