Ligeværds formand Henrik Vinther Olesen er drevet af at hjælpe dem, der ikke selv kan. For ham er det vigtigt, at børn, unge og voksne med særlige behov ikke er tilskuere i eget liv, men derimod er aktive deltagere. I maj 2024 blev han genvalgt som formand for Ligeværd.

Tekst og foto Lasse Mors

Henrik Vinther Olesen tager lige to telefonopkald og svarer på en mail, inden han lægger telefonen til side med bagsiden opad.

”Så er den på lydløs. Jeg er klar,” siger han.

Henrik Vinther Olesen

To gange har Henrik Vinther Olesen været nødt til at udskyde interviewet på grund af en tætpakket kalender, inden det endelig lykkedes at finde tid. I en frokostpause i restauranten på Salling Rooftop. Midt imellem telefonopkald, mails, møder og vigtige beslutninger, som udgør Henrik Vinther Olesens arbejde som direktør for kommunikation, bæredygtighed og public affairs i Salling Group.

Men hvor han med sin travle hverdag har trukket sig fra alt andet frivilligt bestyrelsesarbejde, så har han valgt at genopstille som formand for Ligeværd. Og i maj 2024 blev han genvalgt.

Læs også portrættet af Louise Weinreich Jakobsen – formand for Ligeværd Forældre og netværk

”Ligeværd handler, mens de tænker. Det er der meget få, der gør, og det kan jeg godt lide ved Ligeværd,” siger han.

Det skal ikke forstås sådan, at man handler uden at tænke sig om, understreger han, for Ligeværds handlinger hviler på et godt og langt grundlag. Men det er den handlingsorienterede tilgang, der gør, at Ligeværds formand Henrik Vinther Olesen vælger at lægge sine frivillige kræfter her frem for så mange andre steder.

”Arbejdet er orienteret mod sagen og mod, at vi får noget til at ske i forhold til unge. Vi finder noget, som er i ubalance. Vi inddrager de aktører, der er på området for at finde ud af, hvad problemet er. Og så handler vi på det,” siger han.

”Det er ikke en organisation, der orienterer sig mod en bestemt lidelse eller sygdom. Det handler om tilværelse og det at være ligeværdig i tilværelsen. Det kan jeg godt lide.”

Forpligtelsen til at hjælpe

Henrik Vinther Olesen er drevet af det, han kalder en forpligtelse til at hjælpe dem, der ikke kan selv. Ifølge ham er ethvert fællesskab og ethvert samfund kendetegnet ved, hvordan det tager sig af dem, som ikke selv har valgt at stå uden for.

”Der er rigtig mange af dem, jeg har mødt i Ligeværd, som kan leve både gode og hele liv. Men der er også nogle ting, de har brug for hjælp til, hvor den måde, vi laver samfund på i dag, svigter dem,” siger han.

For eksempel peger han på MitID og den samlede digitalisering af den offentlige forvaltning. Et system, som med Henrik Vinther Olesens ord ikke er lavet for at genere nogen, men som får den utilsigtede effekt, at nogle bliver umyndiggjort.

”Jeg mener, at det er et problem, at unge skal have en voksenven for at kunne bruge systemet. Der er mange, der gerne vil hjælpe, og langt henad vejen skal det nok gå. Men vi er nødt til at tænke i at lave nogle løsninger, så de unge kan hjælpe sig selv,” siger han.

For selvom det måske nok skal gå, så handler det for Henrik Vinther Olesen om hele det værdisæt, som Ligeværd bygger på. At vi som samfund skal give unge og voksne med særlige behov mulighed for så vidt muligt at klare sig selv.

”Det handler om ”Lige Værd”. De skal ikke være tilskuere til deres eget liv, men være deltagere i det. Jeg mener, at man som fællesskab har en pligt til at tage den rolle på sig, at det skal kunne lade sig gøre,” siger han.

Medinddragelse som drivkraft

Oprindeligt trådte Ligeværds formand Henrik Vinther Olesen i efteråret 2022 til som konstitueret formand på en trist baggrund, da den tidligere formand Jørn Lehmann døde efter længere tids sygdom. Men når sædet er tomt, skal nogen jo sidde der, fortæller Henrik Vinther Olesen. Så da han blev spurgt, sagde han ja med den hensigt, at der skulle findes en anden til den kommende generalforsamling.

”Men så vokser det jo på en. Så på den måde er det ikke unaturligt at tage et år mere,” siger han.

Dengang var opgaven at sørge for at sikre en blød landing efter den tidligere formands død. Men godt i gang med sin anden periode som valgt formand har Henrik Vinther Olesen sat sit eget præg. Og for ham at se er Ligeværds fordel, at foreningen favner så bredt.

”Der er kæmpe forskel på, om man er erfaren akademiker, som nogen har udpeget til bestyrelsen, på at være forælder og på at være et ungt menneske, som kæmper med ikke at være helt så godt hjulpet som sine jævnaldrende,” siger han.

Og derfor er en af hans fornemmeste opgaver som formand for en bred hovedbestyrelse at sikre, at alle bliver hørt.

”Når vi har et fælles projekt, så skal vi jo sørge for at høre alle de stemmer, der er. Så kan vi ikke alle sammen være enige hver gang, og vi kan ikke gøre det, alle siger. Men vi kan sørge for, at alle føler sig hørt. Og det er vigtigt for mig,” siger Henrik Vinther Olesen.

At give noget tilbage

Nogen vil måske mene, at det er et scoop for Ligeværd at have en formand, som sidder i en lederstilling i Danmarks største dagligvarekoncern. Andre at det også er en lidt mærkværdig kombination. For Ligeværds formand Henrik Vinther Olesen er det naturligt.

”Salling er jo en sjov virksomhed, fordi den er kommerciel og gennemsyret af at være købmand. Men Salling er jo også ejet af nogle fonde, som har to formål. Og det ene formål er at give noget tilbage til samfundet,” siger han og lader hånden glide bydende igennem luften for at pege på tagterrassen på den anden side af restaurantens vinduer.

Terrassen er delvist doneret af fondene og offentligt tilgængelig. Herfra kan man se ud over hele Aarhus i en 360 graders panoramaudsigt, og flere gange månedligt er der gratis kulturelle oplevelser for et bredt publikum.

”Det er også en af grundene til, at jeg synes, det er interessant at være her,” siger han.

Han ved ikke, om Sallings måde at give tilbage til samfundet og Ligeværds måde at arbejde på har noget med hinanden at gøre. Men han er glad for at kunne kombinere det, siger han. Og spørger man ham, hvordan han kombinerer de to ting, så slår han en varm latter op.

”Tidsmæssigt? Der vil jeg sige dårligt.”

Men i forhold til opgaverne bruger han sin faglige baggrund som journalist både i Salling og Ligeværd. Med sine egne ord er han god til at finde ud af, hvad en sag handler om, hvem der skal involveres, hvornår det skal være færdigt, hvad det kræver af ressourcer og så komme i gang.

”Jeg tror folk, der kender mig, vil sige, at jeg er relativt god til at træffe en kvalificeret beslutning på et spinkelt grundlag, så vi kan komme videre. Og det fornemmer jeg, at Ligeværd kan og vil. Jeg bryder mig ikke om at tromle hen over folk, men vi skal også videre.”

Hovedbestyrelsens potentiale

Henrik Vinther Olesen er vokset op i en lille landsby nord for Thisted. Og at han er rundet af den vestjyske muld, bliver tydeligt, da snakken i slutningen af interviewet falder på hans karriere som politiker for De Radikale. Han duede ikke som politiker, siger han, blandt andet fordi han ikke gad gå og tage selfier.

”Det er jo en del af det. Men der hvor jeg kommer fra, er der et ordsprog, der hedder: Du kan ikke gøre noget, uden det også handler om dig. Men hvis det kun handler om dig, så skal du ikke gøre noget,” siger han.

Og det er vigtigt for Henrik Vinther Olesen at holde fast i, at det ikke handler om ham. Det handler om børnene, de unge og de voksne. Og til at komme videre med arbejdet i Ligeværd er der en bestyrelse, som han venter sig meget af.

Han mener, at der er en energi i den, som skal udnyttes. Ikke tøjles, men flyttes derhen, hvor man sammen kan finde nye og spændende opgaver at give sig i kast med.

”Vi har samlet nogle engagerede mennesker fra foreningerne, som kommer med et engagement, som er uomtvisteligt. Det gælder de unge og de voksne, som kommer med blikket fra deres hverdag. Det gælder skolerne, som er der, hvor de unge er. Og det gælder forældrene,” siger han.

Kombineret med en række fagpersoner, som er bredt funderet på flere områder, ser han et stort potentiale.

”Jeg tror, at hovedbestyrelsen har en bredde, der gør, at vi både kan belyse de emner, vi vil arbejde med og samtidig omsætte vores ideer til virkelighed,” siger han.

Og her slipper Ligeværd sin siddende formand for en stund. Fordi netop virkeligheden venter. Den virkelighed, der med hans egne ord handler om, at vi jo alle sammen skal have brød på bordet. Han har et møde i Fiskergade, hvor Salling har sin bagindgang.

Rådgivning

Ligeværd støtter unge med særlige behov og deres forældre med råd og vejledning.

Kontakt ligelinie

Bliv en del af fællesskabet

Vær med til at gøre en forskel for børn, unge og voksne med særlige behov…

Ja tak - vis mig hvordan

Ligeværd

Vi hjælper dig og din familie med alt fra netværk til beskæftigelse