Privatfoto
Da kommunen reducerede Elise Pihl Fryland bevilling af tabt arbejdsfortjeneste, ringede hun til LigeLinie, som er Ligeværds juridiske og socialfaglige rådgivning. Her fik hun hjælp til, hvad hun kunne lægge vægt på i en klage.
Tirsdag 14. marts dumper et brev ind i Elise Pihl Frylands e-boks. Kommunen har besluttet at ændre hendes bevilling af tabt arbejdsfortjeneste fra 37 til 29 timer ugentligt, står der.
Elise Phil Fryland er bevilget tabt arbejdsfortjeneste til pasning af sin søn Magnus, som har infantil autisme og kun sjældent går i skole, fordi han ikke kan rumme at være der. Derfor vil en reducering i bevillingen af tabt arbejdsfortjeneste være en udfordring i forhold til at få hverdagen til at hænge sammen for familien.
”Magnus har brug for, at jeg kan være der til at støtte ham. De dage, jeg kan tage på arbejde, er det, fordi jeg kan få en nær relation til at hjælpe, når han været i en god periode. Men selv på de dage kan jeg være nødt til at køre hjem, fordi Magnus har brug for det,” fortæller hun.
Fik hjælp af LigeLinie
Elise Pihl Fryland ringer derfor til LigeLinie, som er Ligeværds gratis juridiske og socialfaglige rådgivning for forældre til børn og unge med særlige behov. Her får hun råd og vejledning om regler i forbindelse med tabt arbejdsfortjeneste og hvad hun kan lægge vægt på i en klage.
”Vi snakker grundigt om, hvad der kan lægges vægt på i klagen, og om hvad der vil være af muligheder. Jeg fortæller om min sag, og hun (rådgiveren i LigeLinie, red.) bliver meget konkret på: Det er det her, der er vigtigt at have fat i, det er det her, du kan bruge,” siger Elise Pihl Fryland.
Og det er netop overblikket over, hvad der er væsentligt i sagen, som er den største hjælp, fortæller hun.
”Jeg kunne jo skrive 1000 ting. Men jeg skal holde fokus på, hvad det egentlig er, jeg skal klage over, og hvorfor jeg gør det. Så det var helt konkret at få penslet ud, hvad jeg kunne skrive.”
På baggrund af klagen lander et nyt brev i Elise Pihl Frylands e-boks tirsdag 18. april. Her står der, at hun nu fortsat er berettiget til tabt arbejdsfortjeneste på fuldtid, og det har lettet situationen på hjemmefronten.
”Jeg kan trække vejret igen,” siger hun.
Hvad kan LigeLinie hjælpe med?
I LigeLinie sidder to socialfaglige konsulenter og rådgiver forældre mandage kl. 9-12 og onsdage kl. 13-15.30. En af dem er Julie Fabian. Hun udtaler sig ikke om de sager, de hjælper med, da hun har tavshedspligt, men hun vil gerne invitere forældre, der har brug for hjælp til at kontakte Ligelinie.
”Vi tilbyder juridisk og socialfaglig sparring til forældre, der står i lignende situationer. Inden for de sidste par år, har vi får flere og flere henvendelser både på inklusions- og STU-området.” siger hun.
”Når man kontakter LigeLinie, så får man sparring på sin sag og bliver hjulpet til, hvordan man kan tage næste skridt og kommer videre.”
Ligeværds redaktion blev opmærksom på Elise Pihl Frylands sag, fordi hun delte afgørelsen i et opslag på Instagram. Hvis du har fået hjælp af LigeLinie og har lyst til at fortælle om din oplevelse, så kontakt meget gerne Ligeværd på lasse@ligevaerd.dk.