Min egen bolig med dør og lås

Jens Vesterskov Andersen er 23 år og bor på 36,5 kvadratmeter i en udflytterbolig – en kombineret dagligstue og soveværelse, et tekøkken og bad og toilet. PMU har dels bofællesskaber, hvor de unge har fast støtte og undervisning i at bo i dagligdagen og udflytterboliger, hvor de bor og klarer sig alene, indtil de kan få en bolig på almindelige betingelser. Jens husleje er 2000,- om måneden, og det er det absolut maksimale, han kan betale med en kontanthjælp som økonomisk grundlag. 

Samstemmende med sin ven Jim Jørgensen, der også er elev på PMU og bor i Brønderslev, siger Jens: – Det er fedt at bo selv, klare sig selv og tage ansvar og bestemme selv. Det handler rigtig meget om, at her bor jeg og her kan jeg være. Det giver tryghed og selvtillid. 

Jens har mulighed for at få støtte fra pædagoger, hvis han har udfordringer, der er lidt uoverskuelige. Han kan kontakte pædagogerne i bofællesskabet på den anden side af gaden. 

 – Jeg vil meget gerne have en større bolig. Jeg har en datter på 3år. Hun er på besøg hver tordsag, men vi har ikke meget plads. Jeg og min datter har brug for mere plads til at leve og lege, når hun er her. 

Jens og Jims bemærkningerne om det at bo i egen bolig er ganske fint rammet ind af denne bemærkning fra Solveig Vejen, viceforstander på PMU: Når vi taler med de unge om egen bolig, og den selvstændighed der følger med, lyder det gentagne udsagn ”Jeg vil bare gerne have min egen lejlighed, med min egen yderdør, jeg kan låse”. 

Jens er godkendt til et fleksjob, men jobbet er endnu ikke kommet, men måske er det på vej. Han skal i de kommende uger i praktik i Hjørring Golfklub og håber det i sidste ende udmønter sig i et fleksjob. 

Lånt tid 

Jens tid i udflytterboligen er på lånt tid. 

– Dels er det ikke meningen, at de unge skal bo i en udflytterbolig resten af livet, og dels kan man som udgangspunkt kun bo der til man er fyldt 25. Problemet er bare, at der ikke uden videre er en bolig til Jens, han kan betale, siger Conrad Andreasen, forstander på PMU. 

PMU har også bofællesskaber med intens botræning. De unge kan bo i bofællesskaberne under deres STU, hvis der er bevilliget en bodel af kommunen. En STU varer som regel 2 år. 

Botræningen omfatter træning i budget og planlægning, madlavning, rengøring, hygiejne, fritid, samarbejde, konflikthåndtering og socialt samvær. Kort sagt er det træning i alle de elementer, der er nødvendige for både at kunne bo alene og kunne begå sig på en arbejdsplads og blandt venner og naboer. 

Rådgivning

Ligeværd støtter unge med særlige behov og deres forældre med råd og vejledning.

Kontakt ligelinie

Bliv en del af fællesskabet

Vær med til at gøre en forskel for børn, unge og voksne med særlige behov…

Ja tak - vis mig hvordan

Ligeværd

Vi hjælper dig og din familie med alt fra netværk til beskæftigelse