Nordenfjords i Thisted er et sæt trillinger involveret i UFL Thy/Mors liv. I det hele taget er familien en ægte UFL-familie med mange engagerede familiemedlemmer i aktiviteterne.

Tekst og foto: Peter Christensen 

Ligeværd møder de 28-årige trillinger Emil, Line og Nita i sidstnævntes hjem på Solbakkevej i Thisted til en snak om UFL og klubbens betydning for dem.  

– UFL har været en del af vores opvækst. Vi har været med lige fra vi var små, da klubben startede, fortæller Line. 

– Jeg blev medlem, da jeg fyldte 18, siger Emil. 

– Klubben startede i Thisted i 1999. Vores mor var med til at starte den og har været med siden som vejleder. Og så var vi jo egentlig bare med i klubben og på tur, fortsætter Nita. 

Tilstede er også Ludvig. En logrende og klappeglad hund af labradorstørrelse. Ludvig er en slags klubhund for UFL Thy/Mors. Ham vender vi tilbage til.

Emil har særlige behov og er medlem af UFL, Line og Nita er vejledere i klubben. Line er dog holdt som vejleder, efter hun fødte sin søn Christian for to år siden. Hun deltager stadig i nogle aktiviteter, men ansvaret som vejleder har hun ikke længere. Til gengæld er Nitas mand Preben trådt til som vejleder. Trillingernes mor, Anette Østergaard, er et kendt ansigt i UFL og Ligeværd og stadig et omdrejningspunkt i klubben. 

Og på den måde deltager familien stadig med fuld manpower i klubbens udvikling og arbejde 

UFL-Thy/Mors 

UFL-Thy/Mors har klubaftener hver anden uge. Fremmødet til de aftener er stabilt og godt, men der bliver også gjort noget ud af få medlemmerne til at komme. Klubbens formand, Pernille Bendtsen, sender en sms til medlemmerne nogle dage før. På den måde får de hver en personlig invitation. Klubben har også en Facebookside, hvor de kan tilmelde sig. 

– Hvis de unge er utrygge kan de også ringe til os, så snakker vi om det og finder ud af det, fortæller, Nita. 

På klubaftenerne er der muligheder for spil, video og fælles madlavning. Klubben har nogle byture, hvor vejleder står rundt omkring i byen med nogle forskellige spørgsmål om Thisted by for at lære de unge byen og dens muligheder at kende. 

Klubben afholder også foredrag. Senest har en ansat fra Nordea fortalt om økonomi. 

– Hun fortalte om at lægge budget og styre sin økonomi, så man har penge til en hel måned og ikke kun de første 14 dage. Det var spændende, fortæller Emil om den aften. 

Ture og koloni er en anden del af klubbens liv. De arrangerer en årlig indkøbstur til Tyskland, i samarbejde med UFL Hjørring har de afholdt en gallaaften, og hvert år arrangeres 4 dages koloni på et feriecenter.  

– Det er lidt at være social på en anden måde. Der ikke er så mange regler. Det skal være deres tur, så medlemmerne kommer med forslag, og så ser vi om det kan lade sig gøre, forklarer Nita. 

Et godt sted at få venner 

Emil er en ung med særlige behov. Han har gået i specialklasse og på Fenskær og Elmelund, der begge er institutioner i Ligeværds regi. 

Emil er medlem af UFL-Thy/Mors. Han kom med i klubben før han blev 18, fordi jeg hans mor var vejleder der. 

– Klubben er et godt sted, hvis man mangler venner. Og få nye og flere venner. Mange af mine venner kommer der, siger Emil. 

Emil er nu på førtidspension, har et skånejob og er tilknyttet et støttecenter i Thisted. Han købte i september sidste år en 75 kvm. stor andelsbolig og bor for sig selv. 

– Det er dejligt. Jeg passer det selv, gør rent og laver mad. Der kommer en pædagog to gange i ugen. Støttecenteret kan jeg bruge fra tirsdag til torsdag, hvis jeg vil. Det er frivilligt. Jeg kan melde mig til mad dernede. En gang i mellem er det meget rart i stedet for at spise alene, fortæller Emil. 

Han kan nogle gange have svært ved at møde at møde nye mennesker og have svært ved at rumme for mange ting ad gangen. 

– Men i forhold til det at være social, synes jeg nu altid, at det har været Emil, der er meget åben. Da vi var yngre var Line og jeg mere generte. Der var det Emil, der trak os med, fortæller Nita og Line. 

Emil arbejder i et rengøringsfirma, og det betyder meget for ham.

– Jeg kommer afsted hver dag. Det er dejligt at have noget at stå op til, det giver jo lidt ekstra penge, og jeg har nogle gode kollegaer. 

Emil arbejder 20 timer om ugen. 

Frivillig i UFL 

Valget af at blive frivillig i UFL ligger til højrebenet i familien, men der er mange muligheder for frivilligt arbejde. Hvad er det UFL kan, og som gør det frivillighed i klubben til en så god oplevelse. 

– Vi var jo altid med til handicapsvømning og handicapridning, da vi var små. Det har lige som altid bare været en del af familien, fortæller Line og Nita 

– De unge i klubben har så meget at give, når de kommer og fortæller hvordan de har det, og hvad de har lavet. Det er jo bare en stor tillidserklæring, at de gør det, fortsætter Nita. 

Det er en fortælling der går igen, når Ligeværd taler med frivillige i UFL klubber. De frivillige bliver mødt med så meget tillid og tryghed. En anden frivillig, fra en UFL Klub på Sjælland, udtrykte det på denne måde: det at komme i UFL klubben er ligesom en stor og lang krammer. 

– Det kan vi godt genkende. Det er bare et lokale fyldt med tryghed og krammere. Det er rigtig dejlig, at komme ind og blive modtaget sådan et sted, bekræfter Line og Anita. 

Vigtig for de unge 

– Klubben har stor betydning for de unge. Fællesskabet er vigtigt, og de lærer også en masse ting med de foredrag klubben holder, men det er hovedsageligt det sociale og fællesskabet, der betyder meget for dem, vurderer de alle tre. 

Medlemmerne modtager, som skrevet, en sms om det næste møde i klubben for at høre om de kommer. 

– Så medlemmerne får deres egen personlige invitation til klubaften. Vi har også en Facebookgruppe, hvor det bliver lagt op, og de kan tilmelde sig, siger Nita. 

Den personlige invitation med en sms er vigtig med til at give et sidste lille kærligt skub, så de unge ikke bare sidder alene derhjemme, men kommer i klubben, som for mange er omdrejningspunktet i deres sociale liv.

De frivillige er naturligvis en del af klubbens sociale liv, men de unge bruger også de frivillige på andre måder. 

 – Kærestesorger fylder meget. Mange af pigerne kommer også med nogle private ting, de lige skal fortælle om. De trækker en til side, hvis der er et eller andet pigeproblem, og sidder og hvisker lidt, fortæller Line. 

– Efter min mand Preben er startet, er der rigtig mange af drengene, der kommer til ham. Det er godt, han er kommet med i klubben. Drengene har måske følt sig lidt snydt, fortsætter Nita. 

Og så er der lige Ludvig 

Ludvig er en slags klubhund for UFL. Han er godkendt som besøgshund af Trygfonden, hvor blev certificeret af en adfærdsterapeut efter en optagelsesprøve.

– Det er rigtig dejligt at have Ludvig med. Han er med hele tiden på koloni, og når der er nogen der er kede af det, går de en tur med Ludvig. De fortæller ham en masse ting, hvis de har problemer og han lægger jo bare der med hovedet på deres skød, kigger op på dem og giver tryghed, fortæller Nita. 

– Ludvig er vildt glad for bolde, og han render med bolden, når vi spiller fodbold, men det er der ingen, der bliver sure for det er jo bare Ludvig.

Og Ludvig bliver brugt, klappet og snakket med big time, når der er koloni. 

–  Han har en gang forstuvet halen, fordi han logrer og halen bare kører hele tiden på koloni. Da vi kørte hjem, kunne han ikke sidde ned, fordi det gjorde så ondt ved halen. 

Rådgivning

Ligeværd støtter unge med særlige behov og deres forældre med råd og vejledning.

Kontakt ligelinie

Bliv en del af fællesskabet

Vær med til at gøre en forskel for børn, unge og voksne med særlige behov…

Ja tak - vis mig hvordan

Ligeværd

Vi hjælper dig og din familie med alt fra netværk til beskæftigelse