Maria Veith står i en forsamling af mennesker, hun aldrig før har mødt, og ser sig lidt nervøst omkring. Den næste uge skal hun deltage i sommerhøjskolen Idræt & Glæde for første gang, og lige nu lytter hun sammen med de andre deltagere til den lærer, som står og byder velkommen. Maria er genert og bekymret for, om hun overhovedet får nogen venner i den uge, højskolen varer. Men bekymringen bliver hurtigt gjort til skamme for den dengang 24-årige Maria Veith.

”Lige når man kommer, er man selvfølgelig genert. Men der gik ikke mere end 10 minutter, så havde jeg fået den første nye veninde,” siger hun.

Siden Maria Veith første gang stod på sommerhøjskolen Idræt & Glæde i Aarhus og kiggede sig lidt nervøst omkring, har kalenderen rundet den danske sommer ni gange. Og hvert eneste år siden den dag i august 2010 er den nu 34-årige Maria fra Sjælland vendt tilbage til sommerhøjskolen, fordi det ganske enkelt er svært at lade være.

”Det er noget, der sidder i sjælen og i kroppen i lang tid. Jeg er blevet et helt andet menneske af at være af sted, så jeg er dybt taknemmelig for, at jeg blev opfordret til at tage af sted første gang,” siger hun og fortæller, at hun stadig er venner med mange af dem, hun har mødt på højskolen igennem årene.

Opbakning og støtte hvis man laver fejl
Sommerhøjskolen Idræt & Glæde er tilrettelagt, så unge med særlige behov også kan være med. Her er fællesskabet i fokus, og i de ni år højskolen har eksisteret, har de har aldrig oplevet, at nogen følte sig udenfor. Maria Veith er ikke i tvivl om, at samspillet mellem idræt og holdånd er afgørende for de livslange venskaber, som opstår i løbet af ugen.

”Det særlige for mig er at prøve en masse sjove idrætsting sammen med andre, der heller ikke har prøvet det før. For eksempel lærer vi at lave længdespring, vi lærer at spille hockey, vi lærer at spille håndbold. Det gør man jo aldrig derhjemme, men det gør man på idræt og glæde. Og det fedeste er, at man aldrig skal være bange for at gøre noget forkert, for vi er der for at støtte hinanden og for at lære en masse,” siger hun.

Den oplevelse deler Sebastian Saabye på 27 år, som har deltaget på sommerhøjskolen seks gange. Han fremhæver især den gode stemning blandt alle deltagerne som en af vigtigste faktorer for, hvorfor idræt og glæde er så sjovt.

”Det er fedt at møde nogen, der har de samme udfordringer som en selv og dyrke sport med dem i en hel uge. Du skal ikke være bange for at lave fejl, for alle hjælper hinanden. Hvis du laver en fejl, så bakker alle op om dig,” siger han.

Ligesom Maria Veith havde Sebastian Saabye nogle bekymringer, inden han deltog på højskolen første gang. Dengang var han af sted sammen med nogle han kendte fra sin uddannelse i Havredal, så han var ikke så bekymret for det med vennerne. Derimod frygtede han at få skæld ud og blive holdt udenfor, hvis han begik fejl, når de skulle til at dyrke sport.

”Inden jeg kom derned, var jeg bekymret for, om jeg ville få et møgfald for at lave fejl i for eksempel fodbold. Men det sker aldrig, man får aldrig møgfald på sommerhøjskolen. Folk er søde, og vi samarbejder med hinanden,” siger han.

Næring til sjælen
Som Maria Veith siger, sidder oplevelserne fra Idræt & Glæde i sjælen i lang tid efter højskoleugen er forbi. Faktisk sømmer oplevelserne sig så fast, at hun ifølge sig selv er blevet et helt andet menneske af at være af sted.

”Jeg er mere glad og positiv over for livet, og det kommer helt sikkert fra det, jeg har lært på idræt og glæde. Nogle gange er jeg selvfølgelig usikker på, om jeg gør det, jeg skal, men generelt er jeg mere nysgerrig over for nye ting, jeg ikke har prøvet før,” siger hun.

Sebastian Saabye er enig i, at effekten af højskolen er livslang, og at fællesskabet gør noget unikt for at danne venskaber. Det var nemlig på højskolen, Sebastian mødte Mats, som i dag er hans bedste ven.

”Han lignede ikke en, jeg gad snakke med, men det er jeg utrolig glad for, jeg gjorde. For det viste sig, at vi havde akkurat den samme følelse omkring rigtig mange ting. Og lige pludselig havde jeg en ven, som var ældre end mig selv, der havde været igennem det samme som mig,” siger han.

Selvom det kan være angstprovokerende at tage på højskole i en uge uden nogen man kender, så tøver Maria Veith ikke et sekund med at opfordre alle til at give det en chance. Hun mener, at oplevelsen er det hele værd, og at alle kan føle sig trygge ved at tage af sted.

”Du lærer rigtig mange ting, og de undervisere der er på kurset er bare så gode til os unge, så det er noget, jeg kan anbefale til andre unge mennesker. Du får en oplevelse for livet, så det er bare om at komme af sted,” siger hun.

Sommerhøjskolen Idræt & Glæde finder sted i Aarhus i uge 31 fra 28. juli til 3. august.

Af Lasse Mors | 20. maj 2019

Vi står klar til at hjælpe

Ligeværd støtter unge med særlige behov og deres forældre med råd og vejledning.

Kontakt ligelinie

Bliv en del af fællesskabet

Vær med til at gøre en forskel for børn, unge og voksne med særlige behov…

Ja tak - vis mig hvordan

Ligeværd

Vi hjælper dig og din familie med alt fra netværk til beskæftigelse