Da Allan Søndergaards søn fik afslag på at komme i beskyttet beskæftigelse på Grantoftegaard, ringede han til Ligeværd. Han ville høre, hvordan han kunne påvirke kommunens beslutning.

Af Lasse Mors

Lige før julen 2023 startede Mikkel Søndergaard i beskyttet beskæftigelse på sit ønskede sted, Grantoftegaard.

”Det endte lykkeligt, fordi vi fik nogle helt afgørende input fra Ligeværd til, hvilke oplysninger et visitationsudvalg kan have behov for, når de skal beslutte, hvilket tilbud der bedst matcher den unges behov og udviklingsmuligheder,” fortæller Allan Søndergaard, Mikkel Søndergaards far.

Mikkel Søndergaard har ADHD og lettere mental retardering. Få måneder tidligere havde visitationsudvalget i Fredensborg Kommune afvist hans ønske og tilbudt ham at komme i beskyttet beskæftigelse et andet sted. Det andet sted tilbød bare ikke arbejdsopgaver, der kunne motivere Mikkel, fortæller Allan Søndergaard.

Aktindsigt, partshøring og afgørende punkter
Derfor ringede Allan Søndergaard til Ligeværds gratis juridiske og socialfaglige rådgivning LigeLinie.

”Min indgangsbøn var at sige: Hvad kan jeg gøre for at påvirke det her og få noget at skulle have sagt?”

Ligeværd vejledte Allan Søndergaard om muligheden for at få aktindsigt i sønnens sag og hermed indsigt i de oplysninger, som havde ført til visitationsudvalgets beslutning. Derudover gav Ligeværd input til, hvilke oplysninger der med fordel kan indgå i en indstilling til et visitationsudvalg.

”Det var en afgørende hjælp, fordi jeg så ringede og havde en god dialog med sagsbehandleren baseret på de input, jeg fik fra LigeLinie,” siger han.

Allan Søndergaard og hans kone blev herefter partshørt, og det gav dem mulighed for at supplere den nye indstilling til visitationsudvalget med vigtige oplysninger om deres søn. Blandt andet kunne de oplyse, at både Mikkels stu og alle andre, der havde haft noget med Mikkel at gøre de sidste ti år, havde konkluderet, at han havde udviklingspotentiale, hvis han kunne arbejde med landbrug.

”Sagsbehandleren havde lavet et supergodt stykke arbejde. Men vi fik lavet nogle konkrete ændringer og fjernet nogle fejl i indstillingen, som vi ikke havde fået, hvis vi ikke havde bedt om aktindsigt og var blevet partshørt. Det kan betale sig. Især når man så ved, hvilke punkter der er vigtige at ramme rigtigt.”

Alle kan få brug for hjælp
Allan Søndergaard og hans kone er begge cand.merc.jur og arbejder med hhv. erhvervsret og udbudsret. Alligevel havde de brug for hjælp.

”Vi er godt stillet i forhold til at klare sådan noget her. Men vi ved også, at det er administrationen af reglerne og det praktiske forløb mellem myndighederne, som er afgørende. Der har Ligeværd en fantastisk rolle at spille og meget at byde ind med,” siger han.

Allan Søndergaard håber, at han med sin historie kan inspirere flere til at søge rådgivning.

”Selv med vores baggrund har vi fået hjælp. Hvor stor en forskel kan det så ikke gøre for folk, der har andre forudsætninger for at finde rundt i systemet?”

Brug for hjælp?

Kontakt Ligeværds rådgivning LigeLinie22 34 30 13 eller ligelinie@ligevaerd.dk

Åbningstider
Mandag fra kl. 9-12
Onsdag fra kl. 13-15.30

Rådgivning

Ligeværd støtter unge med særlige behov og deres forældre med råd og vejledning.

Kontakt ligelinie

Bliv en del af fællesskabet

Vær med til at gøre en forskel for børn, unge og voksne med særlige behov…

Ja tak - vis mig hvordan

Ligeværd

Vi hjælper dig og din familie med alt fra netværk til beskæftigelse