I den østlige del af Sydsjælland, lige på kanten af Faxe Kalkbrud, ligger en af Danmarks ældste socialøkonomiske virksomheder: Faxe Vandrerhjem.

Tekst og foto: Peter Christensen

Faxe Vandrerhjem ligger smukt med Faxe Kalkbrud i baghaven, hvor søen skifter farve alt årstiden og lysets styrke og indfald. Vi har talt med bestyrelsesformand Henning Poulsen og en af de ansatte, Marian Rasmussen, der har arbejdet i faxe Vandrerhjem fra starten.

– Jeg var rigtig heldig dengang. Jeg havde gået et halvt år uden noget at lave. Det var forfærdeligt. så jeg sad jo bare derhjemme og lavede ingenting, men var heldig at komme her da det startede, og så har jeg været her siden, i 26 år, fortæller Marian Rasmussen og tilføjer:

– Der er så smukt ved kalkbruddet på den her årstid. De store søer skifter farve efter hvordan lyset er. Man må godt gå derned, men det er på egen risiko.

Der kommer også mange gæster på denne årstid på grund af kalkbruddet.

– I juli måned havde vi 800 gæster flere end vi plejer. Og det bliver endnu bedre. Heromme bag ved, 20 meter fra vandrerhjemmet, på kanten til kalkbruddet, kommer der en stor udkigsplatform, som vi skal servicere og drive en slags Café. Det forventer vi os meget af, fortæller Henning Poulsen.

Tekst og foto: Peter Christensen

Kommunesammenlægningen

Faxe Vandrerhjem startede i 90 og er en gammel socialøkonomisk virksomhed.

– Jeg tror det var en af landets allerførste. Tidligere var vandrerhjemmet kun én lille bygning med to sovesale, et lille køkken og en spisestue drevet af Faxe Erhvervsforening. Det kunne ikke løbe rundt. På initiativ fra en af lærerne på skolen, blev der så oprettet en socialøkonomisk virksomhed med støtte fra amtet og kommunen og erhvervsforeningen i Faxe, fortæller Henning Poulsen videre.

I dag er Faxe Vandrerhjem meget mere end en seng at sove i. Det består af flere bygninger og udbyder også kurser, konferencer, møder og lejrskoler ud over den almindelige vandrerhjemsdrift.

– Vi bor jo på en lejet grund. Så ved kommunesammenlægningen fandt nogen ud af, at vi ikke måtte bo her gratis, så nu skal vi af med en stor leje af grunden. Men vi har tilbudt at lave nogle arbejdsopgaver, så vi skal holde den del af grunden, som ikke er vores, og holde stierne i forbindelse med etableringen af em stor skulpturpark. Det skal vi have et antal timer for til samme timepris, som hvis kommunens egne grønne folk skulle holde det, fortæller Henning Poulsen.

– Der kommer selvfølgelig lidt trækninger hver gang lovgivningen bliver lavet om, og der var vel lidt krise, da Faxe, Rønnede og Haslev kommuner blev lagt sammen. Vi har selvfølgelig ikke altid haft sorte tal på bundlinjen men en egentlig alvorlig krise har vi aldrig haft.

Ikke længere eget STU forløb

Faxe Vandrerhjem har 25 cpr.nr i medarbejderstaben efter §103, 104 og 8 ansatte. 4 på fleksjob. Tidligere havde vandrerhjemmet også et eget STU forløb.

– Det har vi ikke mere. Vi kom i så stor konkurrence om STU pladser her i området, at vi manglede elever. Så vi kører praktikpladser for andre. Det er både kommunale og andre udbydere. Vi har blandt andet en en stor udbyder i St. Heddinge og en stor i Karise, fortæller Henning Poulsen.

Værdien af et arbejde

Snakken falder på at være ansat på Faxe Vandrerhjem, og hvilken betydning det har for Marian.

– Jeg er først og fremmest glad for at være her. Man møder en masse mennesker. Der er ikke to dage, der er ens. Hvis jeg ikke havde arbejdet, ville jeg gå hjemme og kede mig, og det har jeg prøvet. Det eneste jeg lavede var, at jeg sov, så fjernsyn og spiste mad. Jeg kom ikke rigtig ud og mødte andre mennesker. Her sker der jo langt mere, end der gør hjemme i ens lejlighed, lyder Marians beskrivelse.

Hendes arbejdsdag består af rengøring, kontorarbejde, opfyldning af depoter og at sørge for at tingene står de rigtige steder og standerne med brochurer og andet materiale er fyldt op.

Støtte i hverdagen

– Jeg har god støtte til nogle af opgaverne, og vi har det fint og kan komme til personalet, hvis vi har et problem, og få det snakket igennem her på arbejdet, siger Marian.

Vandrerhjemmet har tilknyttet tre pædagoger, som de ansatte kan tale med. Det er et vigtigt element, da nogle har brug for at tale om mere en blot det daglige arbejde, men har brug for at tale om mere private og følsomme ting i deres liv.

– De er virkelig glade. De har jo deres arbejdsplan og ved hvad programmet er. Pædagogerne uddelegerer i samarbejde med de ansatte, hvad der skal laves den pågældende dag. De laver en månedsplan, hvor alle ved, altså, nu kommer der for eksempel en lejrskole i dag, så ved vi når de rejser igen, skal der run på for at få alle værelser gjort rene, supplerer Henning Poulsen.

Stor konkurrence

Marian er efter de mange år på Faxe Vandrerhjem en af dem der kan meget selv, men vandrerhjemmet har også andre der skal hjælpes meget mere, og hele tiden skal sættes i gang. Men det er vandrerhjemmet gearet til at kunne gøre

– Vi får ikke så mange som før, fordi kommunen tager dem ind i egne projekter. Og vi er jo i dag en fond som fuldstændig udbyder, ligesom alle andre udbydere. Vi har et fint forhold til de øvrige erhvervsdrivende i byen, fortæller Henning Poulsen, inden vi bliver enige om, at den udsigt over Faxe Kalkbrud, den skal vi altså lige ud at nyde i det gode vejr.

Rådgivning

Ligeværd støtter unge med særlige behov og deres forældre med råd og vejledning.

Kontakt ligelinie

Bliv en del af fællesskabet

Vær med til at gøre en forskel for børn, unge og voksne med særlige behov…

Ja tak - vis mig hvordan

Ligeværd

Vi hjælper dig og din familie med alt fra netværk til beskæftigelse