Tor påbegyndte sin STU på Tinnetgaard Bo- og Erhvervsskole i 2013. Nu er den afsluttet og Tor har fået et fast job på ordinære ansættelsesvilkår ved entreprenørvirksomheden MJ Eriksson, hvor han tumler gravemaskiner, vejtromler og traktorer. 

Tekst og foto: Troels Romby Larsen, praktikvejleder Tinnetgaard Bo- og Erhvervsskole 

Den store blå New Holland T6080-traktor er på overarbejde. Bag traktoren er der fastspændt en vejhøvl på tre meters bredde og over en meter høj. Den fugtige, lerholdige jord er tonstung, men Tor har inde fra styrehuset styr på præcist hvor meget, han kan få maskineriet til at høvle af uden, at traktoren sidder fast, eller graver sig ned og dermed laver endnu mere ravage. For Tors arbejde består i at jævne jorden for andre. Politikerne i Danmark har bestemt, at der skal anlægges en højhastighedsbane fra Rødby til København. Den skærer sig igennem det sjællandske landskab, men for Tor er det bare en entreprenørarbejdsplads af dem, han har drømt om at komme til at arbejde på. Mest af alt på grund af de store maskiner: gravemaskiner, dumpere, vejtromler, traktorer med mere, som Tor hele livet har været fascineret af. 

Kolde og mørke morgener 

Hver morgen står Tor op klokken 04.45. Mona, Tors mor, står, op på samme tid for at sikre, at han kommer afsted til tiden, og far Jim er for længst taget på arbejde i Næstved. Det tager en times tid at køre fra Tybjerglille på Sydsjælland, hvor Tor bor sammen med sin mor, far og den fire år yngre søster, Tea, til Ishøj hvor Tor for tiden skal møde klokken 06.00 om morgenen. Den udfordring var stor for den 21-årige Tor, da han i februar 2016 midt i en kold og mørk vinter skulle starte i sit livs første fuldtidsarbejde efter at have afsluttet sin tre-årige STU ved Tinnetgaard Bo- og Erhvervsskole. – Uha, hvor var det svært at komme op om morgenen, fortæller den storsmilende og venlige unge mand med tydelig sydsjællandsk accent, og fortsætter. – De første timer om morgenen og de sidste om eftermiddagen kørte vi alle med lys på. Det var hårdt, men nu elsker jeg det, for nu er der lyst, når vi starter og hele arbejdsdagen igennem.  

Tonsvis af jord 

Tor byder på en tur i sin traktor. Hurtigt er vi i gang med det, det hele handler om nemlig at udjævne de dybe hjulspor, som dumperne laver, når de kører tonsvis af jord fra et sted til et andet på den kommende banestrækning. Der skal flyttes millioner af kubikmeter jord.  Tor er teknisk interesseret, så han fortsætter. – Sådan en dumper der kan veje op til 45-50 tons, når den er helt fyldt op med lerjord, fortæller han, da endnu en dumper overhaler os. Tor afslører efterfølgende, at han håber at få muligheden for at blive dumperfører indenfor den nærmeste fremtid (red. Det skete kort før bladet gik i trykken) 

Tigget om at køre traktor 

Det er fredag, da jeg besøger Tor, og fredagen slutter klokken 12.00 hvorefter, vi sammen tager til et nærliggende cafeteria for at fejre, at arbejdsugen er ovre. Tor er glad for god mad, så en uge kan ikke afsluttes bedre end med en ordentlig burger med pommes frites og en sodavand. Vi får under indtagelse af det store håndværkermåltid en lang snak om Tor og hans forhold til arbejdsmarkedet. Siden Tor i januar 2013 kom til Tinnetgaard Bo- og Erhvervsskole og påbegyndte sin STU, har det praktiske arbejde på gården haft første prioritet i Tors liv. Han elsker markarbejdet, og Tinnetgaard Bo- og Erhvervsskoles driftsleder i landbruget, Mogens Jensen, kan bevidne, at Tor på det nærmeste har tigget og bedt om at køre så meget traktor som overhovedet muligt. I det omfang det har kunnet forliges med obligatoriske skolefag, idræt og botræning, har Tor iført overalls og sikkerhedssko aldrig lader muligheden gå fra sig, og overarbejde var ikke noget problem. Da Tor var i sin sidste praktik hos en landmand nord for Ejstrupholm, var billedet præcist det samme. Landmanden var ualmindelig glad for Tor som medhjælper på sin planteavlsejendom, og når han skulle beskrive Tor, var det med ord som: ansvarsfuld, mødestabil, udholdende, gå-på-mod, påhitsom, godt humør. 

Drømmen om de store maskiner 

Tors nuværende formand, Jon Nymand Mørk fra entreprenørfirmaet M.J. Eriksson, som står for det store byggeri, kan nikke genkendende til karakteristikken. Han fortæller, at Tor er faldet godt til på arbejdspladsen, at han udfører de anviste opgaver på en fin måde – og så kommer han til tiden og er aldrig syg. De sidste to ting er noget nær enhver arbejdsgivers højeste ønske til sine ansatte. – Det tog lidt tid inden Tor faldt ind i arbejdsrytmen og jargonen blandt kollegerne, men nu går det strygende, fortæller Jon Nymand Mørk, som ikke udelukker, at Tor på sigt kan få mulighed for at prøve at køre de større entreprenørmaskiner. 

Selvhjulpen på sigt 

Allerede da Tor var tre-fire år gammel var man opmærksom på, at Tor havde brug for ekstra opmærksomhed. Han modtog talepædagogisk støtte, og man var fra forældrenes og kommunens side enige om at udskyde skolestarten et år. Tor startede i 2001 i C- klassen på Susåskolen. I årene efter har han modtaget vidtgående specialundervisning for at imødekomme hans kognitive udfordringer. I flg. Næstved kommunes uddannelsesplan for Tor er det vigtigt ”, at Tor bliver så selvhjulpen som muligt til at klare sig i voksenlivet med mindst mulig støtte.” Forældrene Mona og Jim Bo Johansen fra Tybjerglille har efter Tors STU-afslutning fra Tinnetgaard Bo- og Erhvervsskole hjemtaget deres søn for at skabe de tryggeste rammer for ham i forb. med ansættelsen ved M.J. Eriksson. På sigt er det meningen, at Tor skal ud at bo i egen bolig – formodentlig i Næstved.  

Freelander – frihed 

Tor selv er lidt splittet. Han savner især sin gamle kammerat, Mathias, der stadig er på Tinnetgaard men er samtidig pavestolt over, at have fået et godt, fast job på helt ordinære ansættelses- og lønvilkår indenfor en branche, han har interesse og evner for. At lønnen som ufaglært samtidig er så god, at han med sin fars hjælp har kunnet investere i en brugt Land Rover Freelander, gør, at det hele ser lyst og lovende ud for Tor, der startede med at køre havetraktortræk og nu bakser rundt med tonstunge entreprenørmaskiner  

Rådgivning

Ligeværd støtter unge med særlige behov og deres forældre med råd og vejledning.

Kontakt ligelinie

Bliv en del af fællesskabet

Vær med til at gøre en forskel for børn, unge og voksne med særlige behov…

Ja tak - vis mig hvordan

Ligeværd

Vi hjælper dig og din familie med alt fra netværk til beskæftigelse